512 icon-400

Schwannstrasse, Düsseldorf

2012
Hines Immobilien GmbH
approx. 19.500 m2
Oliver Kühn
Alexander Moritz
Olaf Dittmers, Didem Sari

To start with, the existing eight-story office building from the 1970s is stripped to the girders. In a second step, all floor areas without natural light are cut out of the office slabs, allowing the light to flood through the atria into the depth of the building, thus creating a completely new feeling of space.
Following, the floor plans are shifted, creating an appearance similar to a stack of books, where one story may jut out, while another is recessed.
While the offices are naturally lighted and ventilated, circumferential balconies and terraces with wooden floors serve as suitable recreational spaces during breaks in the open air.
The façades are planned as transparent structures of double-sash windows.
The bright, friendly atmosphere on the outside of building is carried inside:
Communications, teamwork and modernity are expressed in open, almost home-like office landscapes, separated and structured by additional recreational areas.
Glass elevators provide access to approximately one thousand high-quality workstations, which can be flexibly organized into a number of different large office areas, or be subdivided into single or middle sized combination offices. The office areas are characterized by noble materials and the sliding partition walls made of glass, which allow the high flexibility in space.
The building receives a new identity as a result of the precise modifications: what was good has been retained, what was disturbing has been removed, and what was then lacking has been replaced. As a consequence, a previously unassuming functional structure has become something new and unexpected: a place of communication, a marketplace of ideas.